Każdy, kto posiada w swoim gospodarstwie kury, wie, że bez dostarczenia im odpowiedniej jakości paszy zwierzęta te nie będą znosiły odpowiedniej jakości jaj. Obecny rynek oferuje nam szeroki wachlarz pasz, dzięki którym możliwe jest zapewnienie kurom stuprocentowego dziennego zapotrzebowania na wszelkie minerały i witaminy. Nie trzeba jednak kupować gotowych mieszanek. Można również samemu stworzyć odpowiedniej jakości pokarm naturalnego pochodzenia. Jak zatem zrobić paszę dla kur, której jakość nie będzie odbiegała od pozostałych pasz oferowanych klientom przez renomowanych producentów? Tego dowiedzą się Państwo z poniższego artykułu.
Pastwisko?
Najprostszy sposób na zapewnienie kurom odpowiedniej jakości pokarmów jest wypuszczenie ich na pastwisko zlokalizowane nieopodal kurnika. Wówczas kury same wyszukują to, co najlepiej zaspokoi ich potrzeby. Jedyne zadanie nadzorującego je człowieka to przemieszczanie ich na nowe pastwiska w miarę upływu czasu. Nie każdy, kto posiada kury, ma dostęp do tego rodzaju pastwiska. Warto mieć również na uwadze, że korzystanie z pastwiska niemożliwe jest w okresie jesienno-zimowym. Wówczas należy pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu mieszanek paszowych, które zaspokoją wszystkie potrzeby naszych kurcząt.
Przygotowywanie mieszanki – najważniejsze informacje
Gdy przygotowujemy mieszankę, warto pamiętać, że należy dostosować ją do wielu ptaków. Wszystko zależy od zapotrzebowania ptaków na kalorie, białka, węglowodany, mikroelementy i tłuszcze. Dieta niosek znacząco różni się od diety brojlerów. Brojlery potrzebują bowiem znacznie więcej białka dla szybkiego wzrostu oraz uzyskania dobrego poziomu umięśnienia. Nioski zaś powinny otrzymywać składniki, dzięki którym możliwa będzie jak najwydajniejsza produkcja jaj, które charakteryzować będzie dobrze wybarwione żółtko.
Małe kurczęta – co im podawać?
Małym kurczętom należy dostarczać bardzo mocno rozdrobnione mieszanki, które składać się będą z ogólnodostępnych roślin. Mowa tutaj o roślinach takich jak:
-pokrzywa,
-krwawnik,
-lucerna,
-buraki pastewne,
-kapusta
Całość należy łączyć z otrębami.
Jeśli chodzi o kury starsze, znaczną część mieszanki stanowić powinny częściowo rozdrabniane ziarna zbóż. Chodzi tutaj o zboża takie jak:
-pszenica,
-jęczmień,
-kukurydza,
-owies,
-orkisz,
-ryż,
-sorgo.
Niezwykle mile widziane są również rośliny motylkowe. Mowa tutaj o bobie, wyce i łubinie. Ziarna w okresie letnim należy łączyć z zielonką, zaś w okresie zimowym z kiszonkami. Do przygotowania paszy mogą się również przydawać następujące produkty:
-suszone wytłoki z owoców,
-melasa,
-warzywne odpady,
-wodorosty.
O czym pamiętać, przygotowując paszę?
Gdy przygotowujemy paszę, warto mieć na uwadze, że ilość białka, które zawarte jest w ziarnach, jest znacznie niższa niż wynosi zapotrzebowanie kur. Braki te można uzupełnić przez dodawanie do pasz poekstrakcyjnej śruty sojowej bądź słonecznikowej. Przyda się również śruta arachidowa i rzepakowa. Kurza dieta musi być także bogata w aminokwasy, minerały i witaminy w formie premiksów. Należy pamiętać o zapewnieniu kurom wapnia, fosforu, sodu, żelaza, miedzi, cynku i jodu. Mieszanka zimowa powinna również zawierać dodatkowo witaminy takie jak A, D2, D3 oraz B12 ze względu na to, że w okresie zimowym kury nie mają dostępu do naturalnych źródeł tych substancji.
Podsumowanie
Zanim zdecydujemy się na zakup paszy w sklepie, warto przemyśleć decyzję o jej samodzielnym przygotowaniu. Przygotowując domowe mieszanki, warto jednak przygotowywać je zgodnie ze wszelkimi potrzebami kur.
Inspirowane: Bas-pol.pl – żywienie drobiu