Częstym problemem, jaki dotyka przedsiębiorców prowadzący biznes gastronomiczny, jest znalezienie odpowiednich preparatów, pozwalających na usunięcie trudno zmywalnych zabrudzeń. Ich charakter to przede wszystkim zabrudzenia tłuszczowe. Oprócz wysokiej skuteczności wybrane środki czystości muszą być bezpieczne, ze względu na korzystanie z nich w pomieszczeniach, w których przygotowywana jest żywność. Preparaty dostępne w sklepach zazwyczaj nie spełniają w pełni swojej funkcji, dlatego warto sięgnąć po rozwiązania firm, oferujących profesjonalne środki czyszczące.
Codzienne mycie zaplecza restauracyjnego
Aby uniknąć silnych zabrudzeń, trudnych do usunięcia, bardzo ważna jest konsekwencja oraz regularność w codziennym myciu i sprzątaniu. W tym celu świetnie sprawdzi się preparat Sparkle. Jego skład opiera się na alkoholu izopropylowym, co zapewnia skuteczne rozpuszczenie zabrudzeń pochodzenia tłuszczowego. W zależności od stopnia zabrudzenia, środek rozpuszcza się w wodzie zgodnie z dołączoną do opakowania instrukcją. Tak przygotowany preparat, doskonale sprawdza się w czyszczeniu wszelkich zabrudzeń w każdej restauracji. Na uwagę zasługuje fakt, iż Sparkle od Swish, wykorzystywany może być niemal na każdej powierzchni. Blaty robocze, płytki, wszelkie powierzchnie wykonane z tworzywa sztucznego czy elementy chromowane, to tylko niektóre z przykładów materiałów, jakie czyszczone mogą być z wykorzystaniem preparatu. Oprócz tłustych zabrudzeń Sparkle doskonale usuwa także wszelkie inne zanieczyszczenia, jakie powstają w warunkach kuchennych.
Do zadań specjalnych
Zaplecze restauracyjne to newralgiczne miejsce, które powinno być utrzymywane w nieskazitelnej czystości, szczególnie ze względu na kontakt z żywnością tam przygotowywaną. Mimo regularnego czyszczenia poszczególnych elementów obecność tłuszczy jest nieunikniona. Do walki z silnymi zabrudzeniami, świetnie sprawdzi się Citro Gleam. To preparat, dostępny w wygodnym opakowaniu z atomizerem, który umożliwia jego aplikację na ekstremalne zabrudzenia z wysoką precyzyjnością, bez konieczności wcześniejszego jego przygotowywania. W pozostałych sytuacjach środek rozcieńcza się z wodą, zgodnie z instrukcjami przedstawionymi na opakowaniu. Citro Gleam świetnie sprawdza się do czyszczenia trudno dostępnych miejsc, które na co dzień pomijane są podczas sprzątania, a więc wszelkich górnych części szafek czy okapów, które szczególnie narażone są na osadzanie się tłuszczy.
Czyszczenie sprzętów kuchennych
Oprócz troski o przestrzeń roboczą w każdej restauracji bardzo ważne jest także regularne czyszczenie sprzętów kuchennych. Do usunięcia uporczywych zabrudzeń powstałych wskutek zapieczenia się tłuszczy, świetnie sprawdzi się Food Service 5000. To środek idealny nie tylko do czyszczenia piekarników czy elementów ich wyposażenia, ale także garnków czy patelni, które również narażone są na gromadzenie się starego tłuszczu.