Jeszcze dwa lata temu, okres wakacji był wspaniałym czasem dla rynku gastronomicznego. Aż nastał przedziwny rok 2020 i otaczająca rzeczywistość zaczęła się zmieniać. Nadeszła nie znana dotąd nikomu pandemia a wraz z nią restrykcje i ograniczenia, które w ogromnym stopniu dotknęły branżę restauracyjną. Możliwość serwowania dań jedynie na wynos zmusił restauratorów do wprowadzenia nowych zwyczajów. Kelnerzy, którzy w międzyczasie przebranżowili się odeszli, a właściciele lokali zaczęli szukać nowych rozwiązań. Po długim okresie niepewności gastronomia powoli wraca do starej znanej rzeczywistości, ale boryka się teraz z kolejnym problemem – brakiem profesjonalnych kelnerów. Zatrudnienie dobrego kelnera nigdy nie było tak trudne. To dobry moment, żeby rozważyć tę drogę i poszukać odpowiedniego kursu kelnerskiego.
Kelner potrzebny od zaraz
Kelner to obok szefa kuchni, najważniejsza osoba w restauracji. Do do jego zadań należy utrzymywanie dobrej relacji z gośćmi restauracji, to on musi być zawsze uśmiechnięty i doskonale poinformowany o najnowszych daniach serwowanych z kuchni. Szarmancki, dobrze ułożony, pełen kurtuazji i godny zaufania kelner to podstawa każdego szanującego się wysokiej klasy lokalu. Najbardziej ceniony fachowiec musi doskonale znać zasady obsługi klienta – potrafi w odpowiedni sposób serwować dania, właściwie dobierać naczynia i sztućce. To właśnie świadczy o jego profesjonalizmie. Co jeszcze wyróżnia prawdziwego mistrza? Idealny kelner powinien być komunikatywny i pozytywnie nastawiony do gości. Profesjonalna obsługa kelnerska jest prawdziwą sztuką, którą przy odrobinie chęci z łatwością możesz poznać.
Kurs kelnerski – jakie są jego zalety?
Kurs kelnerski uczy przede wszystkim profesjonalnej obsługi gościa restauracji. Decydując się na takie szkolenie, zwróć koniecznie uwagę, czy zawiera ono w sobie zajęcia praktyczne. Teoria jest niezmiernie istotną kwestią, ale to poprzez praktykę przyszły kelner nabiera właściwych umiejętności. Kurs kelnerski nauczy przyszłego mistrza w jaki sposób komunikować się z klientem – jak powitać gości oraz, jak właściwie przyjąć zamówienie. Ogromnie ważnym elementem szkolenia jest przekazanie wiedzy, w jaki sposób dobierać zastawę i sztućce oraz poprawne ich ułożenie. Na kursie poznasz także różne techniki serwowania napojów – zarówno bezalkoholowych, jak i tych zawierających procenty. W programie dobrych szkoleń są również ćwiczenia z różnych technik noszenia zastawy. Niektóre kursy wzbogacone są o dodatkowe moduły zaznajamiające przyszłych kelnerów z różnymi rodzajami alkoholi. Taka umiejętność będzie niezwykle przydatna, kiedy gość poprosi o pomoc w wybraniu odpowiedniego trunku do zamówionej potrawy.
Kelner niewątpliwie jest wizytówką lokalu, dlatego fachowcy są tak bardzo teraz poszukiwani. Restauracjom zależy, żeby jak najszybciej odbudować się po długotrwałym zamknięciu. Dlatego wykwalifikowany kelner, legitymizujący się świadectwem ukończenia profesjonalnego kursu jest na wagę złota. Restaurator zapłaci duże pieniądze chcąc zatrzymać prawdziwego fachowca w swoim lokalu.