Komediowo.pl

4 powody, dla których warto jeść kiszonki

Kiszone ogórki czy kapusta to już tradycyjne dania kuchni polskiej. Są tak popularne, że właściwie nie zwracamy już na nie uwagi. Stały się też składnikami wielu codziennych potraw. W czym tak naprawdę tkwi fenomen fermentowanej żywności i dlaczego powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej?

Cały sekret kiszonek zawiera się w procesie fermentowania. To właśnie wtedy powstaje kwas mlekowy, który posiada zbawienny wpływ na mikroflorę bakteryjną naszych jelit poprzez dostarczanie tych „dobrych” bakterii. Jakie mamy z tego korzyści

  1. Wspieranie odporności – to główny i podstawowy plus. Zachowanie odpowiedniej równowagi w mikroflorze jelitowej to gwarancja właściwego działania całego układu odpornościowego. Z tego powodu nasza dieta powinna być bogata w fermentowane produkty szczególnie w okresach zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę czy też przeziębienie.
  2. Odtruwanie organizmu – szybciej pozbywamy się toksyn oraz zanieczyszczeń. A to dlatego, że żywność fermentowana przyspiesza metabolizm. Łatwiej oczyścimy się z wszelkiego rodzaju substancji chemicznych i toksyn.
  3. Zwalczanie otyłości – poprzez wyrównywanie poziomu leptyny. Jest to hormon, który reguluje poczucie sytości. Powszechnie uważa się, że to właśnie zaburzenie w jego wydzielania jest jedną z głównych przyczyn powstawania tej choroby.
  4. Zmniejszanie stresu – i nie chodzi wyłącznie o poprawę nastroju wynikającą z faktu, że jesteśmy zdrowi, szczupli i odtruci. Znaczenie szczególne w tym względzie ma pewien szczep bakterii o nazwie Lactobacillus rhamnosus. Wpływa on na obniżenie hormonu stresu – kortyzolu.

Jak widzimy profity z konsumowania tego typu produktów są niebagatelne. Warto tu również dodać, że tak naprawdę kiszeniu poddać można właściwie każdy owoc lub warzywo. Wszystko zależy wyłącznie od naszej wyobraźni i umiejętności.

Uzbroić powinniśmy się też w sporą dozę cierpliwości, gdyż sam proces nie należy do najkrótszych i na efekty naszej pracy poczekać trzeba będzie nieraz  nawet kilka tygodni. Zapewniamy jednak, że warto.

Related posts

Blogi lifestylowe – czy tak wygląda rzeczywistość?

Dieta ketogeniczna w cukrzycy typu 1

Najpierw kawa, potem peeling