Komediowo.pl

Jak zadbać o jakość powietrza w restauracji lub barze?

Każdy klient przebywający w lokalu gastronomicznym pragnie jak najwyższego komfortu podczas wizyty. Co prawda, niektóre udogodnienia przygotowane dla konsumentów różnią się w zależności od rodzaju lokalu, to jednak pewne właściwości są wymagane dla każdego typu pomieszczenia gastronomicznego – zarówno dla wykwintnej restauracji, jak i studenckiego baru. Niewątpliwie jedną z takich cech jest wysoka jakość powietrza, którą klient zastaje w pomieszczeniu jadalnym. To od niej zależy nie tylko zapach panujący w lokalu, ale również temperatura oraz poziom wilgotności powietrza. Wszystkie te właściwości wpływają znacząco na samopoczucie gości oraz pracowników.

Jak przygotować system przepływu powietrza w lokalu gastronomicznym?

Niezwykle istotne jest powierzenie zadania założenia systemu wentylacji doświadczonemu zespołowi, który w profesjonalny sposób zadba o jakość powietrza we wszystkich pomieszczeniach – zarówno kuchennych, jak i jadalnych. Oczywiście nieraz właściciele chcą zaoszczędzić jak najwięcej pieniędzy przy urządzaniu lokalu, dlatego decydują się na samodzielny wybór odpowiednich urządzeń. Warto jednak pamiętać, że zapewnienie odpowiednio wysokiej jakości powietrza to nie tylko dobra wola gospodarza, ale również wymóg, który wynika z wielu przepisów prawnych. Powierzenie więc zadania dopasowania systemu wentylacji doświadczonej firmie stanowi gwarancję, że zostanie zamontowany on w sposób należyty oraz zgodny z prawem.

Nie oznacza to jednak, że nie warto samemu zdobyć podstawowej wiedzy na temat wentylacji w restauracji lub barze, ponieważ pozwoli to na fachową oraz świadomą dyskusję z przedstawicielami wynajętej firmy usługowej. Ważne, żeby zastosowane urządzenia typu wentylator czy okap gastronomiczny były odpowiednio dobrane i dopasowane do potrzeb konkretnego miejsca.

Na czym polega system wentylacyjny w restauracji?

Na takie cechy, jak temperatura czy wilgotność powietrza, wpływa bardzo wiele czynników. Chociażby ciepło może wytwarzać się nie tylko za sprawą pracujących sprzętów AGD, ale również pochodzić od dużej liczby ludzi przebywających w danym pomieszczeniu. Nie zmienia to jednak faktu, że w przypadku lokalu gastronomicznego niemal zawsze to część kuchenna będzie wytwarzała najwięcej ciepła oraz wilgoci. Dodatkowo to z tego pomieszczenia dochodzi najwięcej zapachów, które nie zawsze muszą być odbierane pozytywnie – wiadomo, że wiele potraw urzeka swoim zapachem, ale już na przykład odór oparów tłuszczu może być bardzo nieprzyjemny dla osób przebywających w pomieszczeniach jadalnych. Odpowiednio zastosowany system wentylacyjny w kuchni pozwala zneutralizować intensywność zapachów oraz oczyścić powietrze jeszcze zanim zdąży się ono rozprzestrzenić po innych częściach lokalu.

Wentylacja ogólna a miejscowa

W przypadku wentylacji ogólnej zazwyczaj stosuje się system uniwersalnych wentylatorów, które mają za zadanie stopniowo wymieniać powietrze w poszczególnych pomieszczeniach.

Wentylacja miejscowa to o wiele bardziej intensywny system, który ma na celu niemal natychmiastowe usunięcie zanieczyszczonego powietrza z niewielkiego obszaru. Zazwyczaj stosuje się w tym celu okap gastronomiczny, który natychmiast wchłania unoszące się do góry powietrze.

Inne sposoby poprawiające jakość powietrza

Dla lokalu gastronomicznego niezwykle istotna jest dobrej jakości klimatyzacja, która zapewnia klientom i pracownikom temperaturę dostosowaną do aktualnych potrzeb. Poza tym często właściciele restauracji lub barów korzystają z różnego rodzaju odświeżaczy powietrza lub preparatów zapachowych, które zapewniają ładną woń w pomieszczeniach.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Related posts

Praktyczny telefon na prezent dla osoby starszej lub dziecka

Zastosowanie komory klimatycznej w laboratorium

Sprężarki bezolejowe LENTO – gwarancja czystego sprężonego powietrza