Komediowo.pl

Minikanapeczki czy rolsy – co podać na domówce w gronie przyjaciół?

Jak przygotować wspaniałe przyjęcie dla znajomych? Dobra muzyka, ciekawe dekoracje oraz apetyczne przekąski na stole – oto recepta na sukces. Co lepiej wybrać na takie spotkanie: rolsy czy minikanapeczki? Jak zadbać o to, by te niewielkie przysmaki pozytywnie zaskoczyły naszych gości?

Rolsy – jakie smaki warto wybrać?

Przyrządzane na bazie tortilli kanapeczki, cieszą się ogromną popularnością w Pizza Hut. Menu pełne jest tu rolsów, w których placek ten nafaszerowany jest wspaniałymi dodatkami. Rolsy te łączy jedno – sposób przyrządzania. W każdym przypadku na tortillę nakłada się wybrane składniki, zwija rulon, zapieka w piekarniku, a na koniec – kroi na małe porcje. Co może się znaleźć w takiej przystawce? Tu jedynym ograniczeniem pozostaje nasza wyobraźnia. W gronie tych najchętniej wybieranych zestawień pojawiają się: mozzarella, szynka oraz sos majonezowo-musztardowy. Wielu zwolenników mają rolsy z grillowanym kurczakiem, serem oraz ziołami prowansalskimi, popularne są też koreczki z tuńczykiem w roli głównej.

A jakim pomysłem możemy zaskoczyć swoich gości?

Prostym, za to niezwykle efektownym połączniem, jest przygotowanie takich przekąsek z tortilli, sera pleśniowego, sera żółtego oraz szynki. Idealnym dodatkiem do takich kąsków będzie z kolei sos, przygotowany z łyżki musztardy oraz dwóch łyżek majonezu. Jeśli chcemy, by nasze koreczki zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem, możemy ten przepis nieco wzbogacić, i do farszu dodać sałatę oraz kukurydzę.

Minikanapeczki – wyzwanie dla kreatywnych

Kanapki w miniaturowej wersji również dają nam wiele możliwości. Możemy tu przygotować kilka wersji kanapeczek na jasnym pieczywie oraz kilka na pieczywie ciemnym. Możemy też do woli eksperymentować ze składnikami, które się na takim pieczywie pojawią. Pasta jajeczna i ozdoba z pietruszki lub szczypiorku, pasta z łososia i oliwka – oto wybrane duety, które w szybki i łatwy sposób pozwolą nam przygotować ciekawe kanapeczki.

 A na co mogą postawić te nieco bardziej wymagające osoby?

Na trójkąty, w których znajdzie się szynka oraz bekon. Takie kanapeczki powstają z dwóch kromek chleba tostowego, które można na początek posmarować majonezem. Na spodzie kanapki należy ułożyć liść sałaty, a następnie plasterek szynki i kawałek podsmażonego bekonu. Na taki zestaw należy nałożyć drugą kromkę chleba, a całość przekroić na dwie części.

A może warto postawić na minikanapki z faszerowanej bagietki? By je przygotować, wystarczy przekroić bagietkę na pół, wydrążyć wnętrze i umieścić w nim farsz. Można go przygotować z kanapkowych serków śmietankowych, wymieszanych z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami konserwowymi, papryką oraz kawałkami szynki. Po schłodzeniu bagietki wystarczy pokroić na plastry, by uzyskać niewielkie, kolorowe kanapeczki.

Kolorowe kanapki w miniaturowej wersji oraz rolsy – oto przystawki, których w czasie domówki na stole nie powinno zabraknąć. Możemy postawić na jedną z tych opcji, możemy zaserwować i jedno, i drugie danie. Ważne, by stawiać na ciekawe smaki i zadbać o piękny wygląd takich przekąsek.

Related posts

Wesele w plenerze? Tylko w namiocie imprezowym!

Rowerek wodny jako świetny prezent w okresie letnim

Jak wychować szczęśliwego syna